Efektivní digitalizace: Inovační centrum Olomouckého kraje a JTEKT uspořádaly workshop

Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK), ve spolupráci se společností JTEKT, významným zaměstnavatelem našeho regionu, uspořádalo začátkem června DIGI workshop, který nabídl malým a středním firmám z Olomouckého kraje jedinečnou příležitost načerpat cenné zkušenosti a praktickou inspiraci z oblasti digitalizace.

Workshop zahájil David Pitela, manažer technického oddělení JTEKT, který zdůraznil, že digitalizace není jen o velkých investicích a skocích, ale spíše o postupném a nikdy nekončícím procesu. „Malým a středním firmám se snažím zdůraznit, že digitalizace nemusí nutně znamenat obrovské investice do hotových řešení na klíč. Jedná se spíše o dlouhodobý proces, kdy na základě aktuálních potřeb a cílů firmy začnete s malými kroky a postupně je rozvíjíte,“ řekl David Pitela.

Praktické příklady digitalizace v JTEKT

Součástí programu bylo představení konkrétních příkladů digitalizace v praxi firmy JTEKT. Účastníci se seznámili s využitím 3D tisku pro výrobu prototypů, který urychluje zavádění novinek do výroby. Dále si prohlédli tréninkové centrum DOJO 4.0, kde JTEKT s využitím virtuální reality efektivně školí své operátory. Návštěva výrobní haly pak ukázala, jak firma propojuje teoretické znalosti s praxí, kde za pomoci digitalizace optimalizuje výrobní procesy.

Udržitelnost a ESG reporting

David Pitela zmínil i důležitý aspekt digitalizace, kterým je udržitelnost. JTEKT již implementoval energetický řídící systém, který umožňuje digitalizovat spotřebu energií, měřit ji, řídit a šetřit náklady. „Díky datům můžeme neustále zlepšovat naše procesy a optimalizovat spotřebu energií. ESG reporting pro nás není novinkou,“ dodal David Pitela.

ICOK DIGI: Program na podporu digitalizace firem

Workshop dále představil program ICOK DIGI, který nabízí firmám z Olomouckého kraje podporu v oblasti digitalizace. Pavel Hrůza, specialista inovačního centra na digitalizaci, zdůraznil, že ICOK nenabízí hotová řešení, ale snaží se porozumět individuálním potřebám partnerů a nasměrovat je na optimální cestu digitalizace. „Naším cílem je usnadnit firmám cestu k digitalizaci a pomoci jim dosáhnout jejich cílů,“ představil Pavel Hrůza.

Další ze série DIGI workshopů se setkal s velkým zájmem, zúčastnila se ho zhruba dvacítka firem z regionu a inspiroval účastníky k přemýšlení o digitalizaci jako o dlouhodobé strategii, která může firmám přinést značné benefity. Těšíme se na další podobné akce, které pomohou firmám v Olomouckém kraji růst a inovovat.

Pavel Hrůza

Business developer pro digitální
transformaci

hruza@inovaceok.cz