Ředitel ICOKu Tomáš Dostál a zástupci inovativních firem se setkali s prezidentem Petrem Pavlem


Lány, Olomouc – Prezident České republiky Petr Pavel společně s první dámou Evou Pavlovou se v pondělí 19. srpna 2024 setkali na zámku v Lánech s více než devadesáti zástupci inovačních agentur a českých firem s globálními ambicemi. Pozvánku obdrželo také Inovační centrum Olomouckého kraje, které zastupoval ředitel Tomáš Dostál, spolu s osmi vybranými startupy a inovativními firmami z našeho regionu.

Ředitel ICOK Tomáš Dostál se v diskusi s prezidentem a dalšími účastníky věnoval tématům podpory inovací ve specifických podmínkách našich regionů a obecně posunu směrem k znalostní ekonomice. „Velmi oceňuji, že se prezident republiky v tématu inovativního podnikání a rozvoje inovačních ekosystémů skutečně orientuje a má o něj opravdový zájem. Podpora ze strany nejvyšších politických míst je pro naše úsilí i pro firmy a startupy z našeho kraje mimořádně motivační,“ uvedl Tomáš Dostál.

Prezident Pavel ve svém úvodním projevu hovořil o odvaze a vůli přinášet změny. „Jsem přesvědčen o tom, že jestli se nám něčeho nedostává, tak to není schopných a odvážných lidí, ale odvahy a vůle se do něčeho pustit. Nedostává se nám odvahy to podporovat, a naopak se dost často utápíme v tom, že si stěžujeme, hledáme důvody, proč něco nejde a proč bychom se měli něčemu vyhnout. A vy jste důkazem toho, že to tak rozhodně není, že je na čem stavět,“ uvedl prezident Pavel. „My bychom moc rádi přispěli k tomu, že zviditelníme to, co děláte. Dáme vás trochu dohromady i mezi sebou, abyste začali navazovat kontakty, abyste zjistili, kdo co dělá a že v tom nejste sami. Abychom ty, jak se už opakovaně říká, ostrůvky pozitivní deviace, začali spojovat do jednoho proudu, který dá jasně najevo, že na to máme, abychom hráli první ligu, a že si nemusíme jenom neustále připomínat, že jsme malá země, která se musí smířit s tím, co jí ti velcí nechají za drobky,” pokračoval prezident Pavel.

Setkání jasně ukázalo, jak je pro českou ekonomiku klíčová podpora inovativního a startupového podnikání. „Děkujeme za otevřenou debatu a možnost přinášet naše témata na nejvyšší politickou úroveň. Společně posouváme naše regiony směrem k znalostní ekonomice postavené na globálně úspěšných firmách,“ doplnil Tomáš Dostál.

Olomoucký kraj reprezentovali zástupci těchto startupů a firem:

Stitch It On: Anna Chesnokova

Pozemkov.cz: Jan Karásek a Michal Potočiar

KARDI AI: Pavel Digaňa a David Skála

EV Expert: Daniel Václavek

Worldee: Tomáš Zapletal

ONE3D: Tomáš Dokoupil

Futismo: Přemysl Baláž

MEDKONSULT medical technology: Marek Švarc

Fotogalerie

Foto: archiv ICOK a Kancelář prezidenta republiky a výhradu autorského práva foto: Zuzana Bönisch

Petra Pášová

PR / Média
.

pasova@inovaceok.cz